2026 Dünya Üniversite Sıralaması: Türkiye'den ilk 500'e dört üniversite girdi

İngiltere merkezli uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), 2026 Dünya Üniversite Sıralaması sonuçlarını açıkladı. Bu yıl, ilk 500'e 4, ilk 1000'e 15 Türk üniversitesi girmeyi başardı.

Reklam
Reklam

İlk 500’deki Türk Üniversiteleri

Koç Üniversitesi: 301-350

ODTÜ: 351-400

Sabancı Üniversitesi: 351-400

Boğaziçi Üniversitesi: 401-500

Genel Sıralama Durumu

Türkiye’den toplam 109 üniversite sıralamaya girmeyi başardı. Geçen yıl bu sayı 91 idi. Ayrıca, 28 Türk üniversitesi "Reporter" statüsüyle listede yer aldı. Sıralamada 115 ülkeden 2191 yükseköğretim kurumu değerlendirildi.

Diğer Türk Üniversiteleri

İTÜ: 501-600

Bilkent Üniversitesi: 601-800

Kadir Has Üniversitesi: 601-800

Yıldız Teknik Üniversitesi: 601-800

Abdullah Gül Üniversitesi: 801-1000

Atatürk Üniversitesi: 801-1000

Bahçeşehir Üniversitesi: 801-1000

Çankaya Üniversitesi: 801-1000

Hacettepe Üniversitesi: 801-1000

İstanbul Medipol Üniversitesi: 801-1000

Özyeğin Üniversitesi: 801-1000

Böylece, THE sıralamasında Türkiye’den 15 üniversite ilk bine girerek önemli bir başarı elde etti. Sıralamada 25 Türk üniversitesi de 1001-1500 diliminde yer aldı. Geçen yıl listede yer almayan Abdullah Gül Üniversitesi, bu yıl ilk 1000'e girmeyi başardı. Ayrıca, 18 üniversite sıralamada ilk kez yer aldı.

1001-1500 Bandındaki Türk Üniversiteleri

Anadolu Üniversitesi

Bartın Üniversitesi

Fırat Üniversitesi

Gelişim Üniversitesi

İstinye Üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Selçuk Üniversitesi

1201-1500 bandında yer alan diğer üniversiteler:

Akdeniz Üniversitesi

Ankara Üniversitesi

Biruni Üniversitesi

Düzce Üniversitesi

Ege Üniversitesi

Erciyes Üniversitesi

Gazi Üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi

İnönü Üniversitesi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Sakarya Üniversitesi

Süleyman Demirel Üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Yaşar Üniversitesi

Yükseköğretim Kurulu Başkanı'nın Açıklamaları

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Türk üniversitelerinin uluslararası sıralamalarda elde ettikleri başarıları takdirle karşıladığını belirtti. Özvar, Türkiye’deki üniversitelerin son yıllarda gösterdiği ilerlemenin dünya sıralamalarına da yansımaya başladığını ifade etti.

Özvar’ın açıklamaları:

"Üniversitelerimizin bilhassa son yıllarda artan başarıları uluslararası sıralamalara da yansımaya başladı. Rekor sayıda üniversitemizin sıralamada yer bulması ve üst sıralara doğru yükselmesi sevindirici bir gelişme. Dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında Türk üniversitelerinin de yer almasını istiyoruz. Üniversitelerimizin bu hedeflere odaklandığı sürece, niteliklerini artıracaklarına ve başarıya ulaşacaklarına inancımız tamdır."