AMERİKA ve EŞŞEK

İlhan Kesici bir konferansında bir toplantı da Amerika ve eşsek ile ilgili bir hikaye anlatmıştır

Reklam
Reklam

                   AMERİKA VE EŞEK



                İlhan Kesici, bir ilçe toplantısında anlatmıştı..Cumhuriyetin kuruluş yıllarında, dağ tepe, kazma kürekle yollar yapılıyor.Yolların yapımı zor şartlarda, gerçekleştiği, ağır yürüdüğü için, bizim yol heyeti, Amerika'dan kredi istemeye karar verirler. Amerika'ya gidip, durumu iletirler.

 

                Onlar da, tamam verelim, ama, önce bir tespit yapalım. Hangi teknolojiyle yapıyorsunuz ? Teknik ve para ihtiyacınızı tespit edelim. Ona göre veririz, derler.. Heyet gelir. Bizim heyetle buluşur. Çalışma olan alana giderler.

 Hakim bir tepeden çalışmaları izlerler.

            

                 Dağın yamacında, önde kazmayla kazanlar. Arkadan da, kürekle kürüyenler çalışmaya devam ediyorlar.. Heyet, çalışmaları not alıyor.. Hava kararmak üzere, Amerika'lı heyet, tespitlerini yapmış. tamam, diyorlar.eksikleri gördük.. Biz, size, hem ihtiyacınız olan teknik destek,ve gereken krediyi veririz.

 Anlaşıyorlar. Tepeden artık ayrılacaklar.



                 Tam giderken, son anda, heyetten biri, çalışma alanında, çalışanların önünde bir karartı görüyor.Karartı, dağın tepesine doğru gidiyor. Tabi, karartıyı soruyorlar.  Bizim heyet, teknik aletlerimiz yok. Yol çalışmasında, yolun nereden gideceğini, dağı nasıl aşacağımızı bilemiyoruz.   Eşek, yolun kısasını bilir.

 Bizde, önden eşeği gönderiyoruz.  O nereden giderse,ekipte onu takip ediyor.  Arkadan da, kazmayla kazıyoruz. Kürekle kürüyoruz.

 

             Amerika'lı heyet, şaşkınlık içinde, biz, yol güzergahı tespiti için, milyarlar harcayarak, üniversiteler kuruyoruz. Alet edevat üretiyoruz. Sizin eşek bunların hepsini yapıyor.Ve çok beleş...

Gelin, sizinle bir anlaşma yapalım. Biz size para yardımı yapalım. Sizde, bize eşek verin.. Bizimkiler, tamam diyorlar. Ne kadar isterseniz veririz.  Anlaşma tamam. 

            Amerika'lı heyetten birinin aklına geliyor. Diyor ki, peki, siz, eşek bulamayınca ne yapıyorsunuz.?  Bizimkiler, gayet net.  Efendim, diyorlar. "Ne yapalım, eşek bulamayınca sizi çağırıyoruz"..

İlhan Kesici