Çok Şükür, Sözlerimiz Her Tarafta Dinleniliyor!

Erken kalkan türkiyeyi dinliyor... Ülkenin en mahrem bilgileri uluslararası istihbarat örgütlerinin oyuncağı haline geldi...

Reklam
Reklam

~~Alman istihbarat teşkilatı BND’nin 2009 yılından bu yana Türkiye’yi dinlemesi, daha da kötüsü Türkiye’nin bunu Alman Der Spiegel dergisinin haberinden öğrenmesi, istihbarat zafiyetimizi bir kez daha gözler önüne serdi. Daha önce ABD ve İngiltere’nin de Türkiye’yi dinlediğinin ortaya çıkması, MİT görüşmelerinin basına sızdırılması, devletin mahrem konularının ifşa edilmesi ve bunları sızdıranların yakalanamaması, internete düşen ses kayıtları derken, ortaya çıkan tablo adeta “kevgire dönmüş” bir ülkenin resmini ortaya koyuluyor.

“İzle” talimatı verildi

Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) eski başkanı Hans-Georg Wieck, Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği iddialarına ilişkin, BND’ye talimatın Alman hükümeti tarafından verildiğini söyledi. Mitteldeutsche gazetesine açıklama yapan Wieck, Türkiye’ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinin BND’nin kendi kendine alıp uyguladığı bir karar olamayacağını vurguladı. Öte yandan Deutsche Welle Türkçe servisinin aktardığına göre; Berliner Zeitung’da çıkan bir yorumda Alman istihbaratının elde etmiş olması muhtemel bilgilerden Ankara’nın çekiniyor olabileceği iddia edildi.

ABD Ve  İngiltere de Dinledi

Kısa bir süre önce Edward Snowden’in yayınladığı belgelerde ABD’nin  Türkiye’yi dinlediği, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın en yoğun istihbarat faaliyeti yürüttüğü ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğu ortaya çıkmış fakat bu gerçeğin üstü örtülerek unutturulmaya çalışılmıştı. Geçtiğimiz yıl da Avrupa’da çıkan casusluk skandalı sonucunda İngiltere’nin Türkiye’yi de dinlediği iddia edilmişti. Avrupa basınında çıkan birçok haberde İngiltere İstihbarat Servisi’nin, Kıbrıs’taki bir istasyon üzerinden, Türkiye’de gerçekleşen milyonlarca telefon görüşmesini ve elektronik postayı takip ettiği yazılmıştı. Ne  yazık ki bu iddia da açıklığa kavuşturulamadı.

 Başbakan Angela Merkel, Alman istihbaratının Türkiye’yi dinlediği iddiasına ilişkin konuşmayacağını açıkladı...

Dinledi konuşmuyor

Türkiye’nin BND tarafından dinlendiği iddialarının hatırlatan bir gazetecinin, “Bu sizin, ‘Dostlar arasında dinleme olmaz’ sözlerinizle bağdaşıyor mu?” sorusu üzerine Başbakan Angela Merkel, “Almanya’daki istihbarat teşkilatlarının çalışmaları hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum. Gerekli olan ne varsa bu Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi’nde (PKGr) konuşulur, tartışılır. Gerekli olduğunda PKGr’e daha fazla bilgi verebilir” ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) Türkiye’ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin, “Almanya’daki istihbarat teşkilatlarının çalışmaları hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum” dedi. Letonya Başbakanı Laimdota Straujuma ile görüşen Merkel, daha sonra BND’nin Türkiye’ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye’nin BND tarafından dinlendiğine iddialarının hatırlatan bir gazetecinin, ‘’Bu sizin, ‘Dostlar arasında dinleme olmaz’ sözlerinizle bağdaşıyor mu?” sorusu üzerine Merkel, “Almanya’daki istihbarat teşkilatlarının çalışmaları hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum. Gerekli olan ne varsa bu Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi’nde (PKGr) konuşulur, tartışılır. Gerekli olduğunda PKGr’e daha fazla bilgi verebilir’’ ifadelerini kullandı. Söz konusu cümleyi de ABD ile ilgili bağlamda sarfettiğini belirten Merkel, ‘’Biz hala güvenlik ve aynı zamanda bilgilerle nasıl davranacağımız konusunda farklı görüşe sahibiz. Bu farklılıkların süreceğini düşünüyorum’’ şeklinde konuştu. Angela Merkel, bu konuda şimdilik bu kadar söyleyebileceğini kaydetti.

Herkes mi bizi dinleyebiliyor?

Almanya istihbaratının Türkiye’yi dinlediği iddialarının ortaya atılmasıyla Türkiye’nin istihbarat acziyeti yeniden tartışılmaya başlandı. Ankara, durumu “kabul edilemez” olarak değerlendirdi. Kabul edilebilirliği bir yana, ortaya atılan iddialar gerçekse durum çok vahim. Ankara daha önce de yapılan bir gizli toplantının dinlenmesi skandalıyla karşı karşıya kalmış, dinleyenleri ayıplamakla yetinmişti. Ülkenin en gizli toplantılarının dinlenebilir olması, ülke açısından acziyet oluşturuyor. Duruma gösterilen tepkinin güçlü veya zayıf olması bir şey ifade etmiyor.

Almanya Federal Haber Alma Teşkilatı BND’nin 2009 yılından bu yana hükümetin görevlendirmesi üzerine Türkiye’yi ve Almanya’daki Türk derneklerini dinlemesinin yankıları sürüyor. Almanya Federal Haber Alma Teşkilatı BND’nin 2009 yılından bu yana hükümetin görevlendirmesi üzerine Türkiye’yi ve Almanya’daki Türk derneklerini dinlemesinin yankıları sürüyor. Dinlemeyi kabul eden Alman hükümet çevreleri, “dinledik çünkü” diye başlayan cümlelerle gerekçelerini sıralıyor. Almanya’nın en çok satan Bild gazetesine göre, Almanya’nın Türkiye’yi dinlemesinin gerekçelerinden biri; Türkiye’nin uzun süreden bu yana Batı’nın ortağı olduğu konusunda oluşan şüphe.

 ABD, Almanya’ya ‘Türkiye İkili Oynuyor’ Demiş

Gazeteye göre, Almanya, Türkiye’nin Batı’yla sıkı ilişki içinde olduğuna inanmıyor. Hükümet çevrelerinin dinlemeye gerekçe gösterdiği diğer neden, Türkiye’nin Suriye ve Irak politikasında ikili oynadığı görüşü. ABD’nin Almanya’yı bu konuda uyardığı belirtilen haberde, “Türkiye MİT kanalıyla radikal gruplara silah ve lojistik destek veriyor” ifadeleri yer alıyor. Gazetenin dinleme konusunda ortaya koyduğu bir diğer gerekçeye göre ise, Türkiye Almanya’yı Suriye’ye savaş için gidenlere karşı alınacak önlemler konusunda baskı altına almaya çalışıyor. Türkiye ise bu konudaki önlem karşılığında Almanya’dan PKK militanlarına ilişkin bilgi istiyor. Türkiye’nin Avrupa’ya uyuşturucu ticaretinin üzerinde bulunması, Suriye’ye Avrupa’dan gelen savaşçıların Türkiye’den rahatça girip tekrar Avrupa’ya hareket edebilmesi gibi nedenleri de dinlemeye gerekçe gösteren emekli istihbarat yetkilisi, “Türkiye’yi dinlemezsek aptallık etmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

 Ankara, Berlin’in Elindeki Bilgilerden Çekiniyor Olabilir

Alman basınında, Alman dış istihbarat teşkilatı BND’nin Türkiye’yi dinlemesine ilişkin yorumlara sayfalarında yer vermeye devam ediyor. Deutsche Welle Türkçe servisinin aktardığına göre; Berliner Zeitung’da çıkan bir yorumda Alman istihbaratını elde etmiş olması muhtemel bilgilerden Ankara’nın çekiniyor olabileceği iddia edildi. Yazıda şu ifadelere yer verildi: “Türk hükümeti, BND’nin istihbarat faaliyetlerini şantaj potansiyeli olan bilgilerin toplanması olarak yorumlayabilir. Hükümetin temkinli tepkisi, BND’nin elindeki belgelerden çekindiğinin ve Berlin ile büyük bir ihtilaf içinde olmak istemeyişinin bir işareti olarak da yorumlanabilir. Şimdi Ankara’da şu soru sorulacak: BND yolsuzluk skandalı konusunda neler biliyor? Ajanlar, IŞİD militanlarıyla resmi mercilerin olası bağlantısı konusunda ne tür bilgiler edindi? Bu tür iç işlerine dair bilgiler dışarıya sızarsa, iç ve dış siyasette bir depreme yol açar.”

 “Talimatı alman hükümeti verdi”

Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) eski başkanı Hans-Georg Wieck, Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği iddialarına ilişkin, BND’ye talimatın Alman hükümeti tarafından verildiğini söyledi. Mitteldeutsche gazetesine açıklama yapan Wieck, Türkiye’ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinin BND’nin kendi kendine alıp uyguladığı bir karar olamayacağını vurguladı. ‘’Alman hükümeti BND’ye Türkiye’yi izleme talimatını vermiştir” diyen Wieck, “Almanya’da Kürtler ve Kürt olmayanlar arasında gerginlik yaşanıyor. Bu aydınlatılmaya çalışılmış olabilir. Bence bu kararın alınmasında iç siyasi aktörler etkili oldu” ifadesini kullandı.Milligazete

 

Çok Şükür Sözlerimiz Her Tarafta Dinleniliyor!