Eskişehir'DE 110 okula müdür atandı 100'ü yandaş sendikalı

~~Milli Eğitim Bakanlığı'nın müdür atamalarında yaşanan skandallar bitmek bilmiyor. Çarpıcı son örnek Eskişehir'den. 169 okuldan 110'una atamalar gerçekleştirildi.

 



 Paylaş

 

Tweetle

 

 Paylaş

 

Gönder

 

 Yazdır

 

A

A



Mülakat sonuçlarına göre yapılan atamalarda 110 müdürden 100'ü Eğitim Bir-Sen üyesi çıktı. Geri kalan 10 okul müdürünün 7'si Türk Eğitim-Sen, 3'ü ise herhangi bir sendikaya üye değil. Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Aktif-Sen Eskişehir şube başkanları, atamaların ‘insanî, vicdanî ve hukukî' değer taşımadığını belirterek tepki gösterdi. Eğitim-İş Eskişehir Şube Başkanı Ebru Sungar, 110 müdürden 100'ünün Eğitim Bir-Sen'li olmasını “Artık AKP'nin her okulda bir temsilcisi var.” sözleriyle eleştirdi. Zaten bu durumu beklediklerini ve bu sebeple şaşırmadıklarını belirten Sungar, “Torba yasayla bu durum hedeflenmekteydi. Bu da gerçekleşti. Şaşırmadık. Bu durum ne insanî, ne hukukî ne de vicdanî değerlere yakışmıyor.” dedi. Aktif-Sen Şube Temsilcisi Murat Gürcanlı da bu atamaların doğru ve demokratik olmadığını vurgularken Eğitim-Sen Şube Başkanı Serkan Demir, atamalarda tam bir adam kayırmacılığın yaşandığını, bu kadarına artık pes dediklerini dile getirdi. Demir, şöyle konuştu: “Listeye baktık, sadece 10 kişinin farklı sendikadan müdür atamasının yapılması göstermelik. Bu durum hiçbir hukukla, hakla ve vicdanla anlatılamaz. Müdürlerin yüzde 95'e yakını Eğitim Bir-Sen'li. Ayrıca Eğitim Bir-Sen'li yöneticiler de müdür olarak atandı. Bunlar tesadüf olamaz. Burada tam bir adam kayırmacılık ve ideolojik yaklaşım var. Bu atama konusunu merkezimizle görüşüp ondan sonra yargıya gideceğiz.” Atamalarda dikkat çeken noktalardan biri de Eğitim Bir-Sen Eskişehir Şubesi yöneticilerinin okullara müdür olarak atanması oldu. Sendikanın yönetiminde yer alan isimler, kentteki farklı okullara müdür olarak atandı.



MEB’in haksız görevden almalarına bir iptal daha

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) çalıştığı okulda 4 yılını tamamlayan okul müdürlerinin değerlendirmesi sonucu görevden alınmasına ilişkin açılan davalarda Kayseri'den sonra İstanbul'dan da ilk iptal kararı geldi. Değerlendirme sonrası 75 puan altında kalan N.D. isimli okul müdürünün yaptığı itirazı değerlendiren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, “Dava konusu işlem sebebiyle davacının görev unvanı ve görev yeri değişeceği, bu değişikliklerin silsile halinde il düzeyindeki kadroları etkileyeceği dikkate alındığında dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği anlaşılmıştır.” diyerek yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Yürütmeyi durdurma kararı, N.D.'nin göreve iadesi anlamına geliyor. MEB'in kararla ilgili tavrı merak ediliyor. Türk Eğitim-Sen üyesi N.D., değerlendirme sonucunda 75 puanın altında kaldığı için başarısız sayılarak görev süresi uzatılmadı. Okul müdürü, bunun üzerine İstanbul 6. İdare Mahkemesi'ne ‘işlemin yürürlüğünün durdurulması ve neticesinin iptali' talebiyle başvurdu. Ancak okul müdürü ret cevabı aldı. Bu karara itiraz amacıyla bölge idare mahkemesine başvuran N.D., bu sefer açtığı davada haklı görüldü. Kararın umut verici olduğunu ifade eden Türk Eğitim-Sen 7 No'lu Şube Başkanı Mustafa Kavlu, “Önemli bir gelişme. Bu kararların artarak devam etmesini bekliyoruz.” dedi. BURCU ÖZTÜRK, BETÜL TANRISEVEN İSTANBUL