Irak'ta Türkmene silahlanma yasağı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi'nin, IŞİD ile savaşmak ve topraklarını korumak için silah talebini Irak Ulusal Güvenlik ve Savunma Komisyonu reddetti: Peşmerge dışındakilerin silahlandırılmasına karşıyız.

Reklam
Reklam

~~Türkmenler, topraklarını korumak için silah isterken Irak Ulusal Güvenlik ve Savunma Komisyonu Kerkük Üyesi Abdullah, peşmerge dışındakilerin silahlandırılmasına karşı olduklarını söyledi.

 

Irak Ulusal Güvenlik ve Savunma Komisyonu Kerkük Üyesi Şahevan Abdullah, Koalisyon güçlerinin, Kerkük’te Peşmerge güçleriyle birlikte hareket ettiğini, bu nedenle, Irak Parlamentosu Başkanı Selim el-Cuburi’nin, “Kerkük’teki Arap ve Türkmenler de silahlandırılsın” önerisine karşı olduklarını söyledi. Abdullah, Koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının, peşmerge güçlerinin verdiği koordinatlara göre hava saldırıları düzenlediğini, yeni silahlı milislerin beraberinde bazı tehlikelere neden olabileceğini kaydetti. Abdullah, “Çünkü IŞİD, Kerkük’ün güney sınırlarına dayandığı zaman milis güçlerin savunma yapamadığını gördük. Milislerin kontrol ettiği bölgeler de IŞİD’in eline geçti. Peşmerge olmasaydı Kerkük’ün kaderi de Musul, Tikrit ve Telafer gibi olurdu. Milis güçlerin oluşturulması yerine Peşmerge silahlandırılmalı ve güçlendirilmelidir. Çünkü IŞİD’e karşı durabilmiş ve onu yenilgiye uğratabilmiş tek güç Peşmergedir” dedi.

Savaş istiyorlar

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, IŞİD ile savaşmak ve topraklarını korumak için silah istediklerini açıklamıştı. Salihi, özellikle IŞİD’in ele geçirdiği Türkmen bölgelerini geri alabilmek için silah çağrısı yaparak, “Bizim önceliğimiz, bazı Türkmen bölgerini ellerinde olan IŞİD militanlarıyla mücadele etmektir” dedi. ITC’nin Bağdat’tan resmen silah yardımı talep ettiğini söyleyen Salihi, Irak merkezi hükümetinin ITC’yi silahlandırmak konusunda olumlu bir tutumunun olduğunu ancak Kürt gruplarının böyle bir mutabakata karşı çıkmasından endişe duyduğunu da kaydetti. Salihi, “Kürt kardeşlerimizi, Türkmenlerin silahlandırılmasını bloke etmemeye çağırıyorum.  Kürtler, silahlarımızın onlara karşı kullanmayacağımızdan emin olabilirler” dedi.

Kürt şehri değil

Salihi, daha önce yaptığı açıklamada, Kerkük’ün Kürt şehri olduğu iddiasına karşı olduklarını belirterek, “Peşmergenin, Kerkük’ü koruması bu şehrin, Kürdistan’a ait olduğu anlamına gelmez. Kerkük için sadece Peşmerge savaşmıyor. Türkmen akıncılar da IŞİD’e karşı Kerkük’ü koruyor” demişti. Salihi, şöyle konuştu: “Türkmen akıncılar da IŞİD’e karşı Kerkük’ü koruyor. Tazehurmatu çevresindeki halk toplulukları gücü içinde de Türkmen savaşçılar var. Peşmerge gücü, nasıl merkezi Irak hükümetinden maaş ve silah alıyorsa bu yasal avantajdan Türkmen akıncıları da faydalandırılmalı. Yasal bir şekilde silahlanma için tüm Türkmen siyasi tarafların, Irak hükümetinin kapısını çalması gerekiyor. IŞİD ile savaşta diğer kesimlere verilen silahlar, Türkmenlere de sağlanmalı.”

 Yeniçağ