Kapsüllü ATMACA füzesi ateşlendi! Dünyada sayılı ülke bu kabiliyete sahip
Türk donanması dünyada çok az ülkenin elinde bulunan stratejik bir kabiliyet kazandı. Denizde ve karada 500 kilometre menzildeki her türlü hedefi vurabilen seyir füzesi ATMACA, denizaltılardan ateşlenebilir hale geldi. TCG PREVEZE denizaltısından kapsülle yapılan test atışı milyonların göğsünü kabarttı.
Türk donanması, dünyada çok az ülkenin sahip olduğu bir kabiliyete kavuştu. Yüzlerce kilometre menzilde deniz ve kara hedeflerini vurabilen ATMACA füzesi, denizaltıya entegre edildi. Suyun derinliklerinde fark edilmeden ilerleyen ve denizlerin en stratejik silahı olarak görülen denizaltılar böylece son derece tehlikeli bir füzeyi ateşleyebilir hale geldi.
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün'ün paylaştığı görüntüler, ATMACA füzesinin TCG PREVEZE denizaltısından başarıyla fırlatıldığını gözler önüne serdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yönetiminde ROKETSAN mühendisleri bir süredir ATMACA füzesinin denizaltıya entegrasyonu için uğraş veriyordu.
Görüntülere göre, ATMACA'yı taşıyan kapsül denizaltıda torpido kovanından fırlatıldıktan sonra suyun altında bir süre ilerliyor ve su yüzeyine yakın bir noktada motorunu çalıştırmış ATMACA'yı serbest bırakıyor. Suyun içerisinden çıkıp havalanan ATMACA füzesi daha sonra hedefe doğru uçuş yapmak üzere başarılı biçimde irtifa kazanıyor.
Dünyadaki en yetenekli gemisavar füzelerinden biri olan ATMACA, menzil yolculuğuna 220+ kilometre ile başladıktan sonra bunu kademe kademe artırarak 500 kilometrenin üzerinde etkileyici bir kapasiteye ulaştı.
ROKETSAN yapımı uzun menzil özellikli ATMACA-UM (KARA ATMACA) Ocak 2025'te yapılan test atışında 400 kilometre uzaktaki hedefini vurmuş, 2 Mart 2025 tarihinde yayınlanan yeni görüntüler ise bu füzenin yeni rekorlar kırdığını ortaya koymuştu.
Kale Ar-Ge üretimi KTJ-3700 motorundan güç alan füzenin 500-600 kilometre arasında menzil değerine ulaşabildiği ileri sürülüyor. İşte bu füze artık Türk denizaltılarından ateşlenebilir hale geldi. Suyun altındaki torpido kovanından fırlatılan ATMACA düşmana ait deniz ve kara hedeflerine en büyük tehditlerden biri durumunda.
MAVİ VATAN'IN ÇELİK KILICI DENİZİN ALTINDAN DA VURACAK
ATMACA'nın denizaltıdan yapılan atış testini sosyal medya hesabında paylaşan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, şunları yazdı:
"Mavi Vatan’ın çelik kılıcı ATMACA, artık denizlerin altından da hedefini vuracak!
Dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu su altından Güdümlü Mermi Atış kabiliyetini, bugünkü ATMACA atışı ile doğrulamış olduk. Denizaltından ateşlenen ATMACA, başarıyla uçuşunu gerçekleştirdi.
Bu büyük başarıda emeği geçen Başta Deniz Kuvvetleri Komutanımız Oramiral Ercüment Tatlıoğlu olmak üzere, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’mızın kıymetli personeline, Roketsan’ımıza, Başkanlığımız personeline, mühendislerimize, teknisyenlerimize ve tüm alt yüklenicilerimize teşekkür ediyorum.
Türk savunma sanayii, karada, havada ve denizde tam bağımsız yarınlar için ilerliyor!"
ATMACA füzesinin geliştirilmesinde en büyük pay sahibi ROKETSAN ise şu mesajı paylaştı:
"Denizlerin altını üstüne getiriyoruz!
Denizaltından ateşlenen KAPSÜLLÜ ATMACA seyir füzesi atışı başarıyla gerçekleştirildi.
Mavi Vatanın Çelik Kılıcı ATMACA’nın üstün kabiliyetleri ile vatan savunmamıza güç katmaya devam ediyoruz!"
TRHABER