Karaman'da imamlara akıl almaz sürgün

Kamu kurumlarında yaşanan yer değiştirmeler ve görevden almalar Diyanet İşleri'ne de sıçradı. Karaman'da 7 imam sürgün edildi

Reklam
Reklam

~~Kamu kurumlarında asılsız ihbarlar ve fişlemelerle başlatılan cadı avı, Diyanet teşkilatına da sıçradı. Karaman Müftülüğü, organize şekilde yapılan asılsız ihbarlarla 7 imamı sürgün etti. Üstelik imamlardan birinin ‘hutbede başbakana hakaret ettiği’ öne sürüldü. Oysa o imamın 1 yıldır hutbe vermediği ortaya çıktı.

Karaman İl Müftülüğü, Kurban Bayramı öncesi bazı imamların sürgün kararlarına imza attı. Sürgün edilen imamların Feza Din Gönüllüleri Derneği üyesi olması dikkat çekiyor. İmamlar hakkında kimliği açıklanmayan şahıslar tarafından şikâyet ve iftira içeren dilekçeler yazıldı. Yerel basında da bu şikâyetler haber olarak yer aldı. 28 Nisan 2014 tarihinde yerel bir gazetede, ‘Başbakan'a imamdan beddua!' başlığıyla bir haber yayımlandı. İl Müftülüğü, önce bu haberi ilgili gazeteye tekzip ettirdi. Ancak daha sonra bu habere istinaden imam M.A. hakkında soruşturma başlattı. M.A.'dan istenen savunmada "Hutbede başbakana beddua ettiniz mi?" diye soruldu.

O İMAM BAŞBAKAN'A BEDDUA ETTİ Mİ?

Zaman'ın haberine göre; Feza Din Gönüllüleri Derneği Başkanı Erdal Yavuz, özellikle dernek üyesi imamlar hakkında organize bir şekilde karalama kampanyaları yürütüldüğünü söylüyor. Soruşturma açılıp sürgün edilen imamların çoğunun dernek üyesi olduğunu aktarıyor. Yavuz, bir yıldır hutbeye çıkmayan imam M.A. hakkında müftülüğe ‘Hutbede başbakana hakaret ve beddua etti' şeklinde haber yapıldığına dikkat çekti. İl Müftülüğü'nün kararıyla imam M.A.'nın zaten yaklaşık bir yıldır hutbeye çıkmadığını belirten Erdal Yavuz, "İmam M.A.'nın ses tellerindeki rahatsızlığı sebebiyle müftülük hutbe için bir başka imamı görevlendirdi. Yani M.A.'nın hutbeye çıkmadığını en iyi müftülük biliyor. Buna karşın, ‘Hutbede başbakana hakaret ve beddua' iftirasını dikkate alarak M.A. hakkında soruşturma başlattılar. Ancak soruşturma neticesinde iddianın doğru olmadığı anlaşıldı. Buna rağmen imam M.A. 77 kilometre uzaktaki Ayrancı ilçesinin Büyükkoraş Köyü Camii'ne sürgün edildi." dedi.

 Karaman'da imamlara yapılan haksız sürgünlere sendika temsilcilerinin tepkisizliği ise din görevlileri üzerindeki baskının ulaştığı boyutu gözler önüne seriyor. Diyanet-Sen Karaman İl Başkanı Kerim Doğan ve Diva-Sen İl Başkanı Dede Ali Ülküsever, konu hakkında bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Karaman İl Müftüsü Nuri Değirmenci ise imamlar hakkındaki soruşturmaların müftülüğe gelen şikâyet dilekçelerinden olduğunu doğruladı.

VALİ BEY'İN O ŞEKİLDE BİR TASARRUFU OLDU

 Söz konusu şikâyetler sebebiyle bazı imamlar hakkında soruşturma başlatıldığını aktaran Değirmenci, sürgün kararlarını şu sözlerle savundu:

 "Soruşturmalar gazetelerde çıkan haberlerle ilgili değil. Bazı imamlar hakkında seçim arifesinde şikâyetler oldu. Murakıp arkadaşlar bu şikâyetleri inceledi ve görev yeri değişikliğini idareye sundu. Vali Bey'in o şekilde bir tasarrufu oldu. Biz görev değişikliğini yaptıktan sonra bir de Ankara'dan soruşturma başlatıldı ve müfettiş geldi. Ankara'dan bir müfettiş daha gelecek. Arkadaşlar için yakın bir yer olsun diye fazla uzağa göndermedik. Karşılıklı yer değiştirilenleri saymazsak görev yeri değiştirilen 4 arkadaş var."Bugün