Validebağ Korusu'nda ne oluyor?

Validebağ'da yargı kararına karşın iş makinelerinin çalışmaya devam etmesi akla şu soruları getiriyor: Üsküdar belediyesi ilçe sınırları içindeki kaçak yapılarla nasıl mücadele edecek. Vatandaş da 'Yargı kararını takmıyorum' derse, belediye düzeni nasıl sağlayacak?

Reklam
Reklam

~~RADİKAL - Üsküdar Altunizade Mahallesi Rauf Paşa Sokaktaki Validebağ Korusu’nun yanında otopark olarak kullanılan alanda cami yapılmak isteniyor. 2012 yılına kadar otopark alanı yeşil alan olarak imar planlarında yer alıyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Plan değişikliği ile 167 pafta 1313 ada 197 parseldeki 1200 metrekarelin alanı ‘’dini tesis alanı’’ olarak değiştirdi. Üsküdar Belediyesi’nin iddiasına göre de hayırsever bir vatandaş buradaki dini tesis alanına cami yapmak için belediyeye müracaat etti. 300 metrekare büyüklüğünde bir butik otel, imam odası ve cami cemaati için sohbet odası projelendirilip Üsküdar Belediyesi’ne sunuldu. 24.09.2014 tarihinde Üsküdar Belediyesi ruhsatı onayladı.



BİLİRKİŞİ OLUMSUZ RAPOR VERDİ



 İBB’nin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda yapılan değişikliğine dava açılmıştı. Alanın yeşil alandan çıkarılıp dini tesis alanına dahil edilmesine itiraz edilmişti. Mahkeme bilirkişi tayin etti. Bilirkişi raporun sonuç bölümünde ‘’Söz konusu alanın 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı Tadilatı ile yeşil alandan çıkartılarak cami alanına alınmasının plan yapım ve yöntem ve tekniklerine uygun olmadığı kanaatindeyiz” demişti. Mahkemenin nihai kararını vermesi beklenirken hafta başı iş makinaları şafak vakti alana girdi. Bunu gören çevredeki vatandaşlar tepki göstererek iş makinalarının çalışmasını engellemeye çalıştı. Garip olan iş makinasının çevik kuvvet polisi eşliğinde gelmesi oldu. Bu durum tepkinin beklendiğine işaretti.



ÇALIYI DOLANIYOR



İş makinası tepkiler arasında otoparkta çalışmaya başladı. Akşam saatlerinde İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği açıklaması geldi. Davacılar mahkemeye ilçe belediyesinin uygulamaya geçtiğini mahkemeye bildirerek ara karar çıkarttı. Mahkeme kararında işlemin uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabileceği için yürütmeyi durdurma kararı verdi ve ilgili belediyeye 30 gün süre tanıyarak davalı idareden 5 maddenin cevabını istedi. Planın fonksiyon değişikliği ile ilgili olarak Diyanet ya da müftülükten görüş alındı mı? Dini tesis alanına ihtiyaç noktasında analiz yapıldı mı? Civardaki dinin tesislerin işaretli olduğu pafta da en yakın ibadethanelerin uzaklığı nedir? Yeşil alan fonksiyonlu parselin toplam büyüklüğü nedir? Dava konusu planın onay tarihi nedir?

 Mahkemenin bu kararına rağmen inşaat durmadı. Belediye cevapları mahkemeye göndermeye tenezzül de etmedi. Üsküdar Belediyesi, ‘’ Dava İBB’ye açıldı bizi bağlamaz, üstelik de bize tebliğ edilen bir karar yok. Mahkeme kararındaki ada pafta numaraları da tutmuyor, bu karar Validebağ Korusu’nu korumak içindir inşaatın ise koruyla hiçbir alakası yoktur’’ görüşünde. Belediye tebliğ yok diyerek çalıyı dolanıyor.



HÜLLE YOLUNU SEÇTİ

Bu karar çok açık olarak oradaki uygulamaya yöneliktir. Mahkemenin soruları da çok açık ve nettir. Yargı belki cami inşaatına devam da diyebilir. Hukuk karşısında çalıyı dolanmak yerine kararı uygulamayı seçmemiz gerekmiyor mu? Yarın Üsküdar belediyesi ilçe sınırları içindeki kaçak yapılarla nasıl mücadele edecek. Vatandaş da ’Yargı kararını takmıyorum’ derse, belediye düzeni nasıl sağlayacak? Üstelik de cami gibi kutsal bir mekan için hülle yolunu seçmek doğru mu?



EĞRİ MİNARE

 Mimar Sinan Selimiye’yi inşa ederken çocuğun biri gelip ‘’bu minare eğri’’ dediğinde Sinan’ın o minareye halat bağlatıp çektirdiği, çevresindekilerin tepkisi üzerine de ‘’minarenin düzelmeyeceğini ben de biliyorum lakin bunu yapmasaydım caminin adı eğri minareli cami olarak kalırdı’’ diye cevap verdiği hikayeyi bir çoğumuz bilir. Bu caminin adı ‘’hülle’’ cami olsun kim ister? Üsküdar Belediyesi hem oradaki vatandaşın gönlünü almalı hem de yargı kararını beklemeli…Radikal

Validebağ Korusu'nda ne oluyor?