• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • KAMU
  • SENDİKA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • HUKUK
  • TÜRK DÜNYASI
  • EĞİTİM MEMURLAR
  • Ara
SON DAKİKA:
11:12
İstanbul Üniversitesi'ne kadro ihdasına AYM'den iptal
00:11
Bilgi Üniversitesi kararı geri çekildi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. Akdeniz Üniversitesi'nde büyük skandal. Yüksek lisans ve doktora tezleri dahi çalıntı çıkan profesörü etik kurul çalıntı kitabından akladı
EĞİTİM
Yayınlanma: 01 Aralık 2022 - 00:43

Akdeniz Üniversitesi'nde büyük skandal. Yüksek lisans ve doktora tezleri dahi çalıntı çıkan profesörü etik kurul çalıntı kitabından akladı

Yüksek lisans, doktora ve akademik makalelerinde intihal (çalıntı) yapan Profesör Hayati Aktaş’ın 4 akademisyenle beraber yazdığı son eseri de 3 yabancı bilim adamının makalelerinin birebir çevirisi çıktı. Akdeniz Üniversitesi Etik Kurulu ise Aktaş’ı aklayarak skandal bir karara imza attı.

EĞİTİM
01 Aralık 2022 - 00:43
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Akdeniz Üniversitesi’nde büyük skandal. Yüksek lisans ve doktora tezleri dahi çalıntı çıkan profesörü etik kurul çalıntı kitabından akladı
 TOLGA ŞAHİN/YENİÇAĞ-ÖZEL HABER

Geçmişte dekanlık hatta rektörlük dahi yapan Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hayati Aktaş’ın 4 öğretim üyesi ile beraber hazırladığı “Afganistan’da Taliban Yönetimi ve Bölgeye Etkileri (Pakistan Ülke Örneği İncelemesi” adlı eseri 3 yabancı eserden çalıntı çıktı.

Eser 3 yabancı bilim adamının makalelerinin Google translate kullanılarak birebir çevirisinden oluşuyor. Aktaş’ın kendi eseriymiş gibi piyasaya çıkardığı 74 sayfalık eserin tamamı, dipnotlarıyla beraber kes kopya yapıştır yapılarak birebir çalıntı çıktı.

Eserin, 1. sayfasından 48. sayfasına kadar olan kısmı, Khurram Maqsood AHMAD isimli yazarın 2011 yılında www.academia.edu sitesinde yayınladığı ve daha sonra LAMBERT Academic Publishing yayınevinde 2011 Ağustos ayında yayınladığı "Talibanization in Afghanistan: Impact on Pakistan" adlı eserinden birebir çalıntı.

2. sayfanın son paragrafı, Yang SHEN adlı yazarın Atlantic Press yayınlarının "Advances in Social Science, Education and Humanities Research" yayın serisinin 631. cildinde yayınlanan "Impacts of Afghanistan Refugee Crisis and Solutions for European Union" adlı eserinden çalıntı.

48. sayfasından 56. sayfasına kadar olan kısmı, The United States Institute of Peace tarafından 19 Ocak 2022 Çarşamba günü yayınlanan Mir ASFANDYAR adlı yazarın "After the Taliban’s Takeover: Pakistan’s TTP problem" eserinden birebir çalıntı.

56. sayfasından 66. sayfasına kadar olan kısmı, yine Yang SHEN adlı yazarın Atlantic Press yayınlarının "Advances in Social Science, Education and Humanities Research" yayın serisinin 631. cildinde yayınlanan "Impacts of Afghanistan Refugee Crisis and Solutions for European Union" adlı eserinden birebir çalıntı.

67. sayfasından 70. sayfasına kadar olan kısmı, yine Khurram Maqsood AHMAD isimli yazarın 2011 yılında www.academia.edu sitesinde yayınladığı ve daha sonra LAMBERT Academic Publishing yayınevinde 2011 Ağustos ayında yayınladığı "Talibanization in Afghanistan: Impact on Pakistan" adlı eserinden birebir çalıntı.

73. sayfasından 74 sayfasına kadar olan kısmı ise yine Yang SHEN adlı yazarın Atlantic Press yayınlarının "Advances in Social Science, Education and Humanities Research" yayın serisinin 631. cildinde yayınlanan "Impacts of Afghanistan Refugee Crisis and Solutions for European Union" adlı eserinden birebir çalıntı.

ESER ÇEVİRİ HATALARIYLA DOLU
Yapılan çevirilerde (tahminen Google Translate.com sitesinde yapılan) çeviri hataları dikkat çekiyor. Çeviride tercih edilen kelimelerde Uluslararası İlişkiler Bilim Dalının terimleri yerine gündelik hayatta kullanılan kelimelerin yazıda yer alması yazının doğrudan çeviri olduğunu gösteriyor.(Örneğin “recruit” kelimesi temel olarak “askere almak” gündelik hayatta ise “işe girmek” olarak çevrilir. Ancak Uluslararası İlişkiler Bilim Dalında “(bir gruba) üye olmak” anlamına sahiptir. Kitapta ise 7. Sayfa “(…Taliban’ın) işe alması” olarak çevrilmiştir. Bu hata 5 yazarların da dikkatinden kaçmış.

Yabancı eserlerle ilgili eserin karşılaştırması:

AKTAŞ’IN YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZLERİ DE İNTİHALLERLE DOLU

Üniversitede öğretim üyeliğinde çıkarma nedeni olan intihal (çalıntı) Aktaş’ın akademik hayata adım atmasıyla başlıyor aslında. Aktaş’ın sadece 34 sayfadan oluşan “1919 yazında Erzurum” başlık yüksek lisans tezi de kopyala yapıştır tekniğiyle yazılmış.

Yüksek Lisans tezinde örnekler:

Aktaş’ın yine aynı şekilde 265 sayfadan oluşan “Türk-Alman İlişkileri (1913-1918)” başlıklı doktora tezi de çalıntıyla dolu.

Doktora tezinden örnekler:

YAYINLANMIŞ ESERLERİ TEKRAR YAYINLATIYOR
Öğrencileri arasında 
doğru düzgün ders anlatmaması nedeniyle “10 dakika Hayati” adıyla ünlenen Hayati Aktaş, üniversitelere başvurularında puan sağlamak adına daha önce yayınladığı makalelerini yabancı dergilerde de yayınlatıyor. 2016 yılında Atatürk Araştırma Merkezi tarafından basılan kitaptaki çift yazarlı (Doç. Dr. Vahit GÜNTAY ile) “Türk-Ermeni İlişkilerinde Algılar ve Karar Alıcılar Tarihin Yansımaları Üzerine Bir Analiz” başlıklı çalışmasını aynı yıl ASAM Ermeni Araştırmaları Dergisi’nde birebir yeniden “Dublikasyon” (çifte yayın) suçu işleyerek yapıyor. Ayrıca bu çalışmayı Akdeniz Üniversitesi’ne müracaat ederken hem makale olarak puanlıyor hem de Hakemli Kongre kısmında aynı makaleyi bildiri metni olarak koyup, puanlıyor.

SIFIRDAN MAKALE YAZMIŞ GİBİ YAPIYOR
AKTAŞ, 2019 yılında Akdeniz Üniversitesi yayın kriterlerini yerine getirmek için zaten birebir İntihal olan doktora tezinden çıkarttığı “Birinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’de Görev Yapan Alman Subaylarının Faaliyetlerinin Bir Değerlendirilmesi” başlıklı yazıyı ilk dipnotta –Doktora tezinden aldığını- belirtmeden 2001 yılında 7. Askeri Tarih Sempozyumu’nun bildiri kitabında yayımlatıyor. Yani Aktaş kendinden aşırma suçu işliyor.

37 ESERİN SADECE 12’Sİ KENDİSİNE AİT
Hayati AKTAŞ’ın bütün akademik yaşamında yaptığı yayınlarına bakıldığında 37 yayından sadece 12 tanesinin kendisine ait olduğu 25 yayının ise ortak yayınlar olduğu görülüyor.

ÖĞRENCİSİNİN ÇALIŞMALARINDA İLK YAZAR OLUYOR
Hayati AKTAŞ’ın, öğrencisi Vahit GÜNTAY ile tam olarak 9 tane yayını bulunuyor. Siber güvenlik üzerine doktora yapan Vahit GÜNTAY, ortak yayımladıkları bu çalışmaların her birinde ikinci yazar olarak kendisini konumlandırmış, AKTAŞ’ı ise siber güvenlikle ilgili çalışmalarında bile birinci yazar olarak göstermiş.

YAZAR SAKLAMA SUÇU DA İŞLİYOR
Etik dışı davranışlardan birisi de Sayın AKTAŞ’ın -Nursena YAŞAR ve Vahit GÜNTAY ile birlikte yayımlanan- bu makaleleri TASAM internet sitesinde kendi çalışmaları gibi göstermesidir ki, Bilimsel Etik’te bu ‘Yazar Saklama’ (Ghost Authorship) suçuna giren fiildir.

ETİK KURUL AKTAŞ’I AKLIYOR
Aktaş tüm bu faaliyetleri nedeniyle Akdeniz Üniversite etik kuruluna şikayet ediliyor. Ancak Aktaş her ne hikmetse etik kurul tarafından intihal suçu işlemediğine karar veriliyor. Karara gerekçe olarak ise kitapçığın yayınevi tarafından dağıtılmaması gösteriliyor ancak kitapyurdu adlı internet sitesinde nisan ayında kitabın satışının olduğu ve 1 adet satıldığı görülüyor. Ekinkitap adlı sitede de kitabın satışa sunulduğu ancak şu an stokta olmadığı görülüyor. Etik Kurula şikayet sonrası ise kitapçık dağıtımdan apar topar toplatılıyor.

AKTAŞ’I AKLAYAN ETİK KURUL BAŞKANIN 232 ESERİ VAR
Etik Kurul Başkanı Prof. Dr. Hilmi Demirkaya’ya baktığımızda ise 232 eserinin olduğu görülüyor. Sosyal Bilimlerde çok çalışkan bir bilim adamı yılda en fazla 3 makale yayımlayabilir. Hiç ara vermeden yılda 3 makale yayımlayan bir bilim adamı 10 yılda 30 makale yayımlatır. 20 yılda 60, 40 yılda 120, 77 yılda ancak 231 makale yazabilir. Oysa Akdeniz Üniversitesi Etik Kurul Başkanı Prof. Dr. DEMİRKAYA bu 232 makaleyi 77 yıla değil de 20 yıla sığdırmış görünüyor. Demirkaya’nın yayınlarını dikkatle incelemeye başladığınızda ise bu 232 makalenin yüzde 90’ının iki yazarlı, üç yazarlı olduğu görülüyor.

ERDOĞAN ÖNCE ATADI HEYET İSTEYİNCE GÖREVDEN ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Antalya AKEV Üniversitesi Rektörülüğü'ne Prof. Dr. Hayati Aktaş, 8 ay sonra mütevelli heyetinin isteği üzerine görevden alınmıştı.
Yeniçağ

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İstanbul Üniversitesi'ne kadro ihdasına AYM'den iptal
İstanbul Üniversitesi'ne kadro ihdasına AYM'den iptal
Bilgi Üniversitesi kararı geri çekildi
Bilgi Üniversitesi kararı geri çekildi
YÖK’ten
YÖK’ten "Bilgi Üniversitesi" Açıklaması: Mağduriyet Yaşanmayacak
Resmî Gazete’de yayımlandı: Bilgi Üniversitesi kapatıldı
Resmî Gazete’de yayımlandı: Bilgi Üniversitesi kapatıldı
ilan.gov.tr
Gazete arşivi için üye girişi yapmanız gerekmektedir.
Son Haberler
İstanbul Üniversitesi'ne kadro ihdasına AYM'den iptal
İstanbul Üniversitesi'ne kadro ihdasına AYM'den iptal
Bilgi Üniversitesi kararı geri çekildi
Bilgi Üniversitesi kararı geri çekildi
YÖK’ten
YÖK’ten "Bilgi Üniversitesi" Açıklaması: Mağduriyet Yaşanmayacak
Resmî Gazete’de yayımlandı: Bilgi Üniversitesi kapatıldı
Resmî Gazete’de yayımlandı: Bilgi Üniversitesi kapatıldı
Türkiye´De Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Uygulamaları Raporu (Taşımalı Eğitim)
Türkiye´De Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Uygulamaları Raporu (Taşımalı...
İstanbul!a yeni taksi plakası
İstanbul!a yeni taksi plakası

Ana Sayfa
GÜNDEM
KAMU
SENDİKA
DÜNYA
EKONOMİ
SİYASET
HUKUK
TÜRK DÜNYASI
EĞİTİM
MEMURLAR
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Gazete Manşetleri
  • EKONOMİ
  • HUKUK
  • KAMU
  • MEMURLAR
  • SENDİKA
  • TÜRK DÜNYASI
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Gazete Manşetleri
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

Yeni Slow Radyo