Fındık hasat sezonu yaklaşırken, üreticilerin en büyük beklentisi geçen yıl yaşanan mağduriyetlerin bu yıl tekrar etmemesidir.
Geçen yıl fındık işçisi temini sırasında bizzat yaşadığım mağduriyeti kamuoyuyla paylaşmamın ardından çok sayıda üretici de benzer sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Ortaya çıkan tablo, fındık sezonunda bazı fırsatçı uygulamaların hem üreticiyi hem de gerçek emekçileri mağdur ettiğini gösterdi.
Özellikle fındık üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde, geçici fındık işçilerinin konaklaması için oluşturulan alanların dışında kurulan bazı çadır bölgelerinde kalan ve kendilerini işçi temin eden kişiler olarak tanıtan bazı gruplarla ilgili ciddi şikâyetler gündeme geldi.
Önce işçi ücreti konusunda anlaşma yapılıyor, ancak ertesi gün işçileri almaya gidildiğinde yol parası, "dayı parası" gibi sonradan ortaya çıkan ek ücret talepleriyle karşılaşılıyor. Bunun yanında bazı grupların işe geç başladığı, uzun molalar verdiği, günü erken bitirdiği ve daha yüksek ücret veren bahçelere gitmek için anlaşmaları yarıda bıraktığı yönünde de çok sayıda şikâyet bulunuyor.
Ancak burada önemli bir ayrım yapmak gerekiyor. Başta Adıyaman olmak üzere, Türkiye'nin farklı illerinden yıllardır fındık hasadı için üretim bölgelerine gelerek alın teriyle çalışan gerçek mevsimlik tarım işçilerinin başımızın üzerinde yeri vardır. Tepkimiz emeğiyle çalışan insanlara değil; fındık sezonunu fırsata çevirerek üreticiyi ve gerçek emekçileri mağdur eden kişi ve uygulamalaradır.
Üreticilerin beklentisi, fındık üretimi yapılan illerde valiliklerin ilgili kurumlarla koordinasyon içinde gerekli tedbirleri sezon başlamadan almasıdır. Fındık sezonunu fırsata çevirerek üreticiyi ve gerçek emekçileri istismar eden kişi ve gruplara kesinlikle göz yumulmamalı; bu kişilerin geçici fındık işçileri için oluşturulan konaklama alanlarına ve çevresine yaklaşmalarına izin verilmemeli, üretici ile işçi arasındaki güven ortamını bozacak hiçbir girişime fırsat verilmemelidir.
Fındık, ülkemizin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden biridir. Bu nedenle hasat döneminin huzur ve güven içerisinde geçirilmesi hem üreticinin hem de emeğiyle geçimini sağlayan mevsimlik tarım işçilerinin ortak menfaatidir.
Gerçek emekçi korunmalı, fırsatçılara ise asla geçit verilmemelidir.











