• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • KAMU
  • SENDİKA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • HUKUK
  • TÜRK DÜNYASI
  • EĞİTİM MEMURLAR
  • Ara
SON DAKİKA:
15:25
Öğretmenlere 3 Oturumlu Yeni Sınav Görevi! Başvurular Başladı
14:35
YÖKDİL/2 2026 başvuruları başladı
14:29
Erdoğan'ın bir yetkisi daha iptal edildi
00:43
19 binden fazla polis ve amirin görev yeri belirlendi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Köşe Yazarları
  2. Türk Ocakları'ndan
  3. Millî Bir Dava - Afrin ve Ötesi
Yayınlanma: 29 Ocak 2018 - 20:57

Millî Bir Dava - Afrin ve Ötesi

29 Ocak 2018 - 20:57
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Millî Bir Dava - Afrin ve Ötesi
Türk Ocakları'ndan



Türk Silahlı Kuvvetleri, 20 Ocak akşam saatlerinde stratejik ve politik hedefleri bakımından Cumhuriyet döneminin en kapsamlı sınır ötesi harekâtını başlattı. Harekâtın sonuçlarının ortaya çıkmasıyla birlikte, Suriye’de tarafların pozisyonları ve siyasi dengeler önemli ölçüde değişecek, Washington’un Akdeniz’e açılan bir Kürt devleti kurma projesinin uygulanma kabiliyetinin olmadığı görülecektir.

Zeytin Dalı gibi anlamlı bir ad verilen harekâtın ilk üç gününde ortaya çıkan tablo, TSK’nın gücünün, savaş kabiliyetinin, organize yeteneğinin ne kadar üst düzeyde olduğunu ortaya koymuş bulunuyor.

İki günde 112 uçakla yapılan hava harekâtı, bu alanda dünya literatürüne geçecek, ders olarak okutulacak niteliktedir. FETÖ’nün 15 Temmuz menfur darbe girişiminde en büyük ihanetin yaşandığı Hava Kuvvetlerimiz, oluşan hasarın kısa zamanda onarıldığını, operasyonel gücünde bir gerileme olmadığını göstermiştir. Son derece dar bir alana, ilk gün 72, ikinci gün 45 uçakla yapılan operasyon en ufak bir aksama olmadan başarıyla tamamlanmış, önceden belirlenen hedeflerin tamamına yakını, PKK-YPG’lilerin Amerikalılardan edindiği hava savunma bataryaları planlandığı gibi etkisiz hale getirilerek tahrip edilmiştir.

Harekâtla ilgili hazırlıklar yapılırken en önemli mesele, Suriye hava sahasını denetiminde tutan Rusya’nın, dolayısıyla Suriye’nin hava sahasını açıp açmayacakları idi. Operasyonun başlamasına iki gün kala, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Moskova’ya giderek yaptıkları görüşmeler sonucunda anlaşma sağlanarak bu en önemli engel aşılmış oldu. Türkiye’nin kararlılığını gören Rusya kenara çekilmeyi tercih etti.

ABD’de, aynı günlerde Afrin’in ve Fırat’ın batısının operasyon alanları dışında kaldığını ve buralardaki gelişmelerle ilgilenmediğini belirterek kenara çekildi. Washington’dakiler için önemli olan, kontrollerinde bulunan Fırat’ın doğusundaki alanlar. PKK-PYD’nin bu alanlardaki hâkimiyetini sürdürmesinin, kurumsal yapı oluşturarak devlet haline gelmesinin ABD’nin bölgeyle ilgili temel politikası olduğu biliniyor. Son olarak Washington’dan açıklanan ve Türkiye’nin büyük tepkilerine neden olan, 30 bin kişilik askeri birim oluşturma projesi, hangi ad verilirse verilsin, düzenli bir ordu kurma girişimidir. ABD’nin gölge politikalarını yürüten Pentagon, Türkiye’nin güney sınırları boyunca bir terör koridoru kurma girişimlerine gösterdiği tepkileri umursamadı. Tam bir güç sarhoşluğu içerisinde dilediğini yaptıracağına inandı; PKK-YPG’yi silahlandırmaya devam etti.

Terör örgütü, son derece kurnazca hareket etti. ABD ile Rusya’danher ikisi ile de ilişkilerini sürdürerek, bunlara mavi boncuk vererek, üç-beş yıl zarfında hayal bile edemeyecekleri kazanımlar sağladı. Ancak Afrin konusunda hem Washington’un hem de Moskova’nın kenara çekilip kendilerini Türkiye ile baş başa bırakmış olmaları karşısında şaşırmış durumdalar.

Bölgede hâkimiyet mücadelesi yapan küresel ve bölgesel güçler arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Kimse kimseye güvenmiyor. Uzun vadeli ittifaklar kurulamıyor; ilişkiler pamuk ipliğine bağlı, her an değişebiliyor. Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda Türkiye’den başka samimi düşünen yok. Tarafların her birinin farklı hesapları var.

Şam rejimi ayakta kalabilmek için Rusya’ya muhtaç. Moskova ise Suriye’deki pozisyonunu kalıcı hale getirip yerleşmenin hesaplarını yapıyor. Kürt kartını ABD’ye kaptırmak istemiyor. Ay sonunda Soci’de yapılması plânlanan toplantıya PYD dahil, Suriye’deki bütün grupların katılmasını istiyor. Türkiye’nin kesin tavrı üzerine, toplantıya PYD’yi resmen davet etmeyecek ancak gözlemci gibi bulunmasını sağlayarak gönlünü almaya çalışacak.

Türkiye, doğrudan bekasına ve ülke bütünlüğüne yönelik, Cumhuriyet tarihinin en büyük tehditlerine karşı tek başına mücadele ediyor. Müttefiklerimiz destek vermek bir yana, ittifak ilişkilerinin ahlâkî ve hukuki gereklerini yerine getirmeyi bir kenara bırakarak, bize karşı açık yahut örtülü şekilde terör örgütüyle iş birliği yapıyorlar, destek veriyorlar.

Türkiye millî varlığını korumak için Afrin harekâtını başlatarak geri dönülmez bir yola çıkmış bulunuyor. Yolumuzu kendi gücümüzle açacak, teröristlerin ve destekleyenlerin oyunlarını, büyük zaferden 96 yıl sonra bozacağız. İşimizin kolay olmadığının bilincinde olmalıyız. Buradaki şartlar Fırat Kalkanı harekâtından çok farklıdır. El-Bab’da IŞİD ile savaşıyorduk; Batı kamuoyu bizden yanaydı. Afrin’de ise, karşımızda PKK-PYD’yi terör örgütü olarak görmek istemeyen, bunların eylemlerini meşru sayan, haklı bulan, Avrupa’daki PKK diasporasının etkisinde olan, Türkiye’nin terörle mücadelesinin anlamını kavramamakta direnen geniş bir Batı kamuoyu var.

Türkiye’nin bu askeri operasyonu özenle plânladığı ölçüde, iyi düzenlenen,  güçlü bir kamu diplomasisi yürütme ihtiyacı var. Bütün dış temsilcilerimiz, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarımız, medyamız, üniversitelerimiz millî bir seferberlik bilinci içerisinde bu kampanyada yer almalıdır. Sadece kendi kendimize propaganda yapma anlamı taşıyan yurt içi neşriyatın, siyasi içerikli propaganda konuşmalarının bir yararının olmadığı ortadadır. Ülkelerin kamuoylarını, kendi dillerinde hazırlanacak haber bültenleriyle, konunun uzmanlarının hazırladığı kısa ve özlü değerlendirmelerle düzenli ve plânlı şekilde aydınlatmalıyız. Bu ülkelerin basınıyla, üniversiteleriyle, sivil toplum ve iş çevreleriyle, sendikalarıyla temaslar, görüşmeler yürütülmeli, ziyaretler yapılmalıdır.

Bu alanlarda gerekli girişimlerin yapılmaması durumunda, çok yoğun bir dezenformasyonla, haksız suçlamalarla karşı karşıya kalabiliriz. Geri adım atmamız konusunda ağır bir baskıyla karşılaşabiliriz.

Sonuçta şu andaki yalnızlığımızın daha da derinleşerek kolektif bir husumete dönüşeceğini bilmeliyiz. Fransa’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırması bunların öncü çıkışı anlamına geliyor. Önlem alınmaması durumunda bu tarz girişimler yoğunlaşarak sürecektir.

Afrin operasyonu millî bir davadır. Kesinlikle iç siyasete ve polemiklere alet edilmemeli, kimse buradan siyasi bir rant devşirmeye kalkışmamalıdır. İktidarla muhalefetin tam bir kenetlenme içerisinde olması gereken günümüz ortamında, partiler kendi içlerinden çatlak ses çıkmaması, popülizm yapılmaması için önlem almalıdır.

Harekâtın en kısa zamanda bitirileceği yolundaki açıklamalar, mevcut şartlar düşünüldüğünde, dışarıya yönelik bir mesaj yahut temenni olarak kalacaktır. Çünkü karşımızda altı ay kadar devam eden Fırat Kalkanı operasyonundakinden daha farklı bir hasım var. Afrin, PKK’nın Suriye’de 80’lerin başından itibaren en fazla destek aldığı, eleman sağladığı bir bölgedir. PKK’nın elebaşlarından Bahoz Erdal buralıdır. PKK-YPG, aylardır bu operasyonu beklediğinden her türlü hazırlığı yaptı. Afrin şehir merkezini, Güneydoğu’daki hendek savaşlarında gördüğümüzden daha geniş ve sofistike şekilde gayrı nizami savaş şartlarına göre tahkim etti. Ellerindeki silahlar, iki günden beri Reyhanlı’ya, Kilis’e yapılan roket saldırılarında da görüldüğü gibi, IŞİD’inkinden çok daha fazla ve etkilidir.

Asker zayiatımızın asgari düzeyde kalabilmesi için, El-Bab’da yapılan gibi sabırlı olunması gerekiyor. Kuşatılacak alanda gayrı nizami savaş teknikleri ev ev, sokak sokak kullanılarak kontrol sağlanmalıdır. Terör örgütü Türk ordusuyla savaşmasının mümkün olmadığını görecek, Irak’daki operasyonlarda defalarca olduğu gibi, bir süre sonra muhtemelen Menbiç yönüne doğru kaçıp kurtulmaya çalışacaktır.

Türkiye’nin bekasının, ülkemizin bütünlüğünün, milletimizin huzur ve güveninin sağlanması amacıyla başlatılan Afrin harekâtını ve sonrasını, inşallah 96 yıl önce Millî Mücadele’yi zaferle taçlandıran milli birlik ruhu, vatan ve millet sevdasıyla hep birlikte başarıya ulaştıracağız. Güney hudutlarımızı güvenceye alarak, bölgeyi teröristlerin barınağı ve eylem üssü olmaktan çıkararak, milletimizin huzur ve güvenliğini sağlamış olacağız.

Nuri Gürgür

Yazarın Diğer Yazıları

  • 14 Mayıs Seçiminin Mesajı: Cumhuriyet'in İkinci Yüzyılını Da Türk Milliyetçileri İnşa Edecektir - 16 Haziran 2026
  • İki Menfur Saldırı Ve Katliam Çok Yönlü İncelenmelidir - 21 Nisan 2026
  • 2026'ya Girerken Türkiye - 17 Ocak 2026
  • Cumhuriyet'imizin 102. Yılı Kutlu Olsun - 02 Kasım 2025
  • Dijital Çağda Devletsiz Veya Sözde Özerk Türk Toplulukları - 02 Ekim 2025
  • 12 Eylül Darbesinin Hedefi, Yapılış Tarzı ve Sonuçları - 12 Eylül 2025
  • Yargı, Siyaset, Sistem Ve Süreç Ekseninde Türkiye - 22 Ağustos 2025
  • Milletimizin Kimliğini Yoğuran Tarih, Adını da Koymuştur: TÜRK - 26 Temmuz 2025
  • Büyük Orta Doğu Yangını - 23 Haziran 2025
  • Fesih ve Ötesi* - 09 Haziran 2025
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun - 25 Nisan 2025
  • Bayramınız Kutlu Olsun - 04 Nisan 2025
  • "Hukuk ve Hakkaniyeti Kaybetmemeliyiz. Yoksa Türkiye Kaybeder." (Abdullah Gül) - 25 Mart 2025
  • "Terörsüz Türkiye" ama nasıl? - 02 Mart 2025
  • "Terörsüz Türkiye": Yeniden "Çözüm Süreci" mi, Terör Örgütünün Kayıtsız Şartsız Teslim Oluşu mu? - 24 Şubat 2025
  • Hamas Durum Değerlendirmesi Yapmak Zorunda - 22 Ocak 2025
  • Suriye'de Yeni Dönem Başlarken - 27 Aralık 2024
  • Osmanlı Kuruluş Ve Klasik Döneminde Bilim Ve Bilim Zihniyeti Hakkında Bazı Notlar[1] - 13 Aralık 2024
  • Ekim Ayı Türkiye Gündemine Dair Bazı Notlar - 18 Kasım 2024
  • Cumhuriyet'imizin 101. Yılı kutlu olsun - 29 Ekim 2024
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
ilan.gov.tr
Gazete arşivi için üye girişi yapmanız gerekmektedir.
Köşe Yazarları
Sabri Şenel
Sabri Şenel
Türk ve Türkçe Giderse Türkiye Kalır mı?
Serdar Gündüz Liyakat-Sen Genel Sekreteri
Serdar Gündüz Liyakat-Sen Genel Sekreteri
Memur ve Emeklisine Ek Zam İçin Daha Ne Bekliyorsunuz?
Cahit Akdoğan Araştırmacı yazar
Cahit Akdoğan Araştırmacı yazar
Fındık Araştırma Enstitüsünü Eleştirdik, Şimdi de Hakkını Verelim...
Ahmet Acaroğlu Türk Ocağı Eski Başkanı
Ahmet Acaroğlu Türk Ocağı Eski Başkanı
Kültür Ve Sanata Dair
Kadriye Hocam, Bu Karar Kirli Dünyaya Meydanı Bırakmak Değil mi?
Mehmet ARSLAN Eğitim Yönetimi Ve Planlama uzmanı
Kadriye Hocam, Bu Karar Kirli Dünyaya Meydanı Bırakmak Değil mi?
Remzi ÖZMEN TES İst 8 Nolu eski Şb. Bşk, Kamu-Sen İst eski Bşk
Remzi ÖZMEN TES İst 8 Nolu eski Şb. Bşk, Kamu-Sen İst eski Bşk
LGS üzerine!..
Av.Alev SEZEN M.A. Adli Bilimler Uzmanı
Av.Alev SEZEN M.A. Adli Bilimler Uzmanı
Siyasi Umutsuzluk
Okullarda Görünmeyen Şiddet: Mobbing
Kadriye Demirel (AES Antalya il Temsilcisi , Eğitim koçu)
Okullarda Görünmeyen Şiddet: Mobbing
Aziz Dolu Atabey
Aziz Dolu Atabey
Adalet; paylaşım ile suç ve ceza arasında orantı
Yaşar YENİÇERİOĞLU UAEF Başk
Yaşar YENİÇERİOĞLU UAEF Başk
Büyük Türk Kağanlığı-2
Yusuf İPEKLİ
Yusuf İPEKLİ
İnsan Kendinden Özür Diler Mi?
Şu Hayat
Namık Özer ERDOĞAN Atatürk Eğ.En.Eski Md.
Şu Hayat
Sri Lanka Gezimizden
Canan ÖZDEMİR Uzman Sosyolog
Sri Lanka Gezimizden
Açılımda kritik eşik: MİT, 'PKK silah bıraktı' diyemez!
Misafir Yazılar
Açılımda kritik eşik: MİT, 'PKK silah bıraktı' diyemez!
Trabzon 14 Yıldır Kimsesiz Kaldı!
Orhan KILIÇOĞLU
Trabzon 14 Yıldır Kimsesiz Kaldı!
Coğrafya Kader midir?
Av.Faruk Ülker Ümraniye Türk Ocağı Eski Bşk
Coğrafya Kader midir?
Hicri Yeni Yıla Girerken
Ali Kemal Gül
Hicri Yeni Yıla Girerken
14 Mayıs Seçiminin Mesajı: Cumhuriyet'in İkinci Yüzyılını Da Türk Milliyetçileri İnşa Edecektir
Türk Ocakları'ndan
14 Mayıs Seçiminin Mesajı: Cumhuriyet'in İkinci Yüzyılını Da Türk Milliyetçileri İnşa Edecektir
Kuvvayi Milliye Ruhuyla Bandırma Vapurunda Olmak..
Şerife Güven
Kuvvayi Milliye Ruhuyla Bandırma Vapurunda Olmak..
Huzura Hasret Bayramlar
Köksal Cengiz
Huzura Hasret Bayramlar
19 Mayıs Tarihi Ve Yunanistan
Şevket Sezer
19 Mayıs Tarihi Ve Yunanistan
Çok Okunan Haberler
Pendik'te Folklor Kurumu'ndan
Pendik'te Folklor Kurumu'ndan "Gönülden Ele" Uygulamalı En Sanatları...
Cuma günü okullar tatil edildi
Cuma günü okullar tatil edildi
783 kişilik temizlik kadrosuna 120 bin başvuru
783 kişilik temizlik kadrosuna 120 bin başvuru
Ana Sayfa
GÜNDEM
KAMU
SENDİKA
DÜNYA
EKONOMİ
SİYASET
HUKUK
TÜRK DÜNYASI
EĞİTİM
MEMURLAR
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Gazete Manşetleri
  • EKONOMİ
  • HUKUK
  • KAMU
  • MEMURLAR
  • SENDİKA
  • TÜRK DÜNYASI
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Gazete Manşetleri
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

Yeni Slow Radyo