Geç kalınmış ama doğru bir karar. Yetmez ama evet!
Hafta sonu Giresun’a gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in temasları ve açıklamaları kamuoyunun gündemindeydi.
Benim dikkatimi ise özellikle öğretmenlerin kılık ve kıyafeti konusunda atılan adım çekti.
Çünkü biz bu konuyu çok yazdık, çok söyledik, çok uğraştık.
Kamudan Net Haber, Giresun Gündem ve birçok internet sitesinde, ayrıca kendi Facebook sayfamda öğretmenlerin okul ortamına ve öğretmenlik mesleğinin vakarına uygun giyinmesi gerektiğini defalarca gündeme getirdik.
Ve sonunda önemli bir adım geldi:
Öğretmenlere önlük uygulaması.
Açık söyleyelim.
Geç kalınmış ama doğru bir karar!
Yıllardır konuşulan ve beklenen bu uygulamanın hayata geçirilmesini olumlu buluyoruz. Öğretmenin okulda daha düzenli, sade ve profesyonel görünmesi açısından önlük önemli bir adımdır.
Yetmez ama evet!
Çünkü mesele yalnızca önlükle bitmemeli.
Önlük çıktı diye iş bitmemeli. Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamanın takipçisi olmalı; valilikler ile il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri de sahada gerekli denetimi yapmalıdır. Uygulamaya uymayanlara karşı kesinlikle taviz verilmemelidir.
Aynı şekilde öğretmenlerin genel kılık ve kıyafeti konusunda da acilen yeni ve açık bir düzenleme yapılması gerekiyor.
Erkek öğretmende uzun veya örgülü saçlar, dikkat çekici ve alışılmışın dışındaki bıyık modelleri;
Kadın öğretmende aşırı makyaj;
Kadın-erkek fark etmeksizin, okul ortamında dikkat çeken görünür bölgelere yapılmış dövmeler, burun, dudak ve benzeri bölgelere takılan hızma ve piercingler, abartılı ve dikkat çekici takı ve aksesuarlar;
Okul ortamına uygun olmayan terlik, sandalet, aşırı yüksek topuklu ayakkabı ve benzeri tercihler artık yeniden değerlendirilmelidir.
Buradaki mesele kişisel tercihlere müdahale etmek değildir.
Mesele öğretmenlik mesleğinin itibarı, okul ortamının ciddiyeti ve öğrencinin karşısındaki eğitimcinin taşıdığı sorumluluktur.
Çünkü öğretmen, öğrencinin gözünde yalnızca ders anlatan kişi değildir. Duruşuyla, davranışıyla ve görünümüyle de örnektir.
Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı'nın önlük uygulamasının yanında, öğretmenlerin genel kılık ve kıyafeti konusunda açık, net ve uygulanabilir ölçüler ortaya koyması artık bir ihtiyaçtır.
Bizim yıllardır anlatmaya çalıştığımız da tam olarak budur.
Çok yazdık.
Çok söyledik.
Çok uğraştık.
Sonunda önlük geldi.
Şimdi Sayın Bakan Yusuf Tekin’e çağrımız açık:
Önlük uygulamasında atılan bu doğru adım, öğretmenlerin genel kılık ve kıyafeti konusunda yapılacak kapsamlı bir düzenlemeyle tamamlanmalıdır.
Çünkü “yetmez ama evet” dediğimiz noktadan,
“Evet, şimdi oldu” diyebileceğimiz noktaya gelmenin zamanı geldi.
Bu vesileyle yeni eğitim-öğretim yılının başta öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz olmak üzere tüm eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyorum.
Dilerim bu yeni eğitim yılı; başarı, disiplin, huzur ve güzel sonuçlarla dolu bir yıl olur.











