Merhaba Dostlar! Bugünkü durağımız Fotoğrafevi'nin düzenlemiş olduğu Bolu Yedigöller, Safranbolu ve Yörük Köyü gezisi. Ýedigöller'de sonbaharı fotoğraflamak çok arzu ettiğim bir şeydi.
Yedigöller Milli Parkı'na gitmek üzere, Mengen yolu üzerinden yola çıktık.Sabah 8 :00 sularında Mengen'e vardık. Ormanlık, yüksek yaylalarının bulunduğu aşçılarıyla ünlü küçük bir yer.Mengen'de kahvaltılık ve mangal malze meleri almak için 5 -10 dakika mola verdik.Şiddetli bir yağmur karşıladı bizi.Şemsiye almayı unuttuğumdan şemsiye aldım.Sokaktaki aç köpeklere bazlama aldım, ikram ettim.
Daha sonra oldukça virajlı, stabilize ,derin çukurları olan yollardan hoplaya zıplaya tepeye doğru yol almaya başladık.Çok zahmetli, yorucu ve uzun bir yolculuktan sonra saat 11:00 sularında Yedigöller Milli Parkı'na vardık.Yol boyunca köyler, ırmaklar, henuz sararmaya başlayan ağaçlar şiddetli yağan yağmur göze çarpıyordu.Kayın ve gürgenlerin sararıp kızıllaşmasını umarken biraz hayal kırıklığina uğramadım desem yalan olur doğrusu.Yedigöller Milli Parkı'nda ilk dikkatimi çeken,doğa ve fotoğraf tutkunu gençlerin kamp kurmaya gelmesiydi.Kampçılık; Deringöl ile Büyükgöl arasında yapılabiliyor.Hava oldukça soğuk ve yağmurlu olmasına rağmen epey çadır var.Deringöl kenarında,kampçı gençlerin çektiği brandanın altında kahvaltımızı yaptıktan sonra bazen hafif bazen şiddetlenen yağmur altında fotoğraf çekmeye koyulduk.Kahvaltıyı yaptığımız Deringöl'ü biraz fotografladıktan sonra Büyükgöl'e doğru yola çıktık.Burada yer yer mantarlar, sudaki yansımalar ,köpruden doğayı seyreden, fotoğraflayan insanlar göze çarpanlar..
Yedigöller'de göller arası mesafe oldukça uzak ve tepeye doğru çıkmak gerektiriyor.Nazlıgöl, İncegöl ve Sazlıgöl yukarda yer alıyor. Bir de suları kurumuş Kurugöl var.Nazlıgöl'e çıkarken yukarı doğru kıvrıla kıvrıla uzayan yollar.Nazlıgöl'de kocaman bir salyangoz fotoğrafladım..Ara ara karaçamlar dikkatimi cezbediyor.Karaçamların boyu 35-40 metreye kadar uzuyormuş.Fotosentezle hayatta kalabildiği gibi yağmur sularından da takviye alabiliyormuş.Sararan yaprakların bir kısmı toprakta; bir kısmı gölde, henüz sararmaya başlayan ağaçların gölde yansıması,yağmur damlalarının gölde oluşturduğu gittikçe büyuyen daireler , sararan yapraklar arasında mantarlar , pek kuş türüne rastlamadım bir kaç küçuk serçe hariç.
Sararıp düsen yaprakların arasında Sazlıgöl'ün yüzeyi otlarla kaplı.Sazlıgöl'den sonra Gülenkayalar 'a doğru yola çıktım.Buz gibi akan Dilek Çeşmesi Yedi Sular'dan su içip soluklandıktan sonra sıra şelaleyi fotoğraflamakta.Burada bana yardımcı olan taksi şoförüne ,genç çifte; Fotoğrafevi Derneği Başkanı Selahattin Hocaya, Lokman Hocaya teşekkurlerimi sunuyorum.Yaptığım gezilerde genellikle iyi insanlarla tanışıyorum.
Aşağıda Deringöl'ün kenarında mangal yaptıktan sonra Dernek üzerinden Safranbolu'ya doğru yola çıktık.Gece Safranbolu'da konakladıktan sonra sabah kahvaltıdan sonra Cam Teras,Incekaya Su Kemeri ,Tokatlı Kanyonu'na dogru yola çıktık.Cam Teras'ı daha önce görmüştüm.İncekaya Su Kemeri,Safranbolulu sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından Safranbolu'nun su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılmıştır.Ismini hemen yanındaki köyden alır. Safranbolu' da her yerde çeşmeler, ırmaklar, sular görmek mümkün.Tokatlı Kanyonu'nda yürüyüş parkuru; Eski Çarşı'ya kadar uzanıyor.Cam Terası havada uçuyormuş gibi fotoğraflamak mümkün.Şelaleyi,Cam Terası, sudaki yansımayı ve at çiftliğini fotoğrafladıktan sonra Eski Çarşi'ya dogru yola koyulduk.
Eski Çarşı'da daha önce çekmek istediğim ancak kapalı olduğu için fotograflarını çekemedıgim Izzet Mehmet Pasa Camii'ni ve çevresini çektikten sonra salep ve simit yedim. Daha sonra küçük bir kafede içine yoğurt konulup muska şeklinde sıkılıp ,uzerine naneli sos gezdirilen peruhiyi yiyip, Safranbolu gazozunu ictim, dinlendim.
Buradan 5 dakikalığına Hıdırlık Tepesine çıkıp daha sonra Yörük Köyu'ne geçtik. Burda da bir süre kalıp fotoğrafladıktan sonra Sivas'a doğru yola çıktık.Son olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı kutlar.Bu cennet vatanımizı bizlere emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak uzere tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diler.Selam,sevgi ve şükranlarımı sunarım.Sağlıcakla kalın.